Hyppää sisältöön

Jätemiinus: Klikkiotsikko

No Jussi tässä taas. JätePlus-lehden tekeminen on varmaan mukavaa. Päätoimittaja miettii suuria ajatuksia, juo kahvia ja syö viineriä. Ovella on ruuhkaa, kun avustajat tarjoavat juttujaan lehteen. Miten oli ennen?

Ensin kuului ovelta koputus, sitten avustaja toi juttunsa toiveikkaana, että jospa nyt tärppäisi. Päätoimittaja lukee, nostelee silmälasejaan, katsoo välillä avustajaa, hörppää kahvia ja mutustelee viineriä, sanoo sitten, että ettei tästä oikein. Ei ole sisältöä eikä rakennetta. Jos laitat saunan sytykkeeksi, niin on edes jotain hyötyä. Avustaja lähtee päätään roikottaen.

Mitä nykyisin? Päätoimittaja juo kahvia ja mutustaa viineriä. Avustaja tulee, tuo jutun, päätoimittaja lukee ja on sanomaisillaan ne samat sanat sisällöstä ja rakenteesta ja saunan sytykkeestä, kun avustaja tokaisee, että katsopa otsikkoa! Päätoimittaja katsoo ja riemastuu: ”Klikkiotsikko!”. Kyllä me tämä lehteen laitetaan, vaikka tekstin olisivat kirjoittaneet itse innovaatiokonsultit.

Jos luulette, että klikkiotsikossa on kyse tietotekniikasta ja hiirestä, niin väärässä olette. Klikkiotsikko tulee siitä, että luette otsikon ja innostutte, että onpa mielenkiintoista. Sitten luette itse jutun. Siinä ei ole mitään mielenkiintoista.

Teitä on petetty, ja päässä kuuluu ”klik”.

Jos koira puree poliisia, se ei ole klikkiotsikko. Oikea klikkiotsikko kuuluu: ”Poliisi puri koiraa, molemmat lääkäriin”. Jutusta käy ilmi, että purija oli poliisikoira, joka puri toista koiraa.

Toinen koira ei hyvällä katsonut, kun poliisikoira jyrsi sen koipea, ja puri takaisin. Eläinlääkäriin molemmat. Jutusta ei edes käynyt ilmi, saiko toinen koira koppia virkahenkilön väkivaltaisesta vastustamisesta. Klik.

Tai: ”Ex-urheilija oli joutua UFOjen sieppaamaksi”. No, olihan tuo joskus juossut Selänpään Jäykkien maastojuoksujoukkueessa ja olisi saattanut tulla UFOjen sieppaamaksi, jos jossain olisi ollut UFOja. Niitä ei ollut näkynyt sitten vuoden 1973, kuten matkahuollon baarista tavoitettu kyläläinen jutussa todisti, ja sekin UFO saattoi olla Hurskaisen traktori, jonka toinen etulamppu oli pimeänä. Klik.

JätePlussaan pitää saada klikkiotsikoita. Minulla on tässä valmiina muutama ehdotus vapaasti käytettäväksi.

”Jätelain käsittely hämmensi ympäristövaliokunnassa. Valiokunnan puheenjohtaja jämeränä: jos tätä ei saada käsiteltyä tänään, niin minä…”

Jutussa se jatkuu, että ”menen saunaan, kun taloyhtiön saunavuoro alkaa kuudelta. Niin hyvät kollegat ja kanssakansanedustajat, eiköhän mennä kotiin ja jatketa taas sitten huomenna. Mukavaa iltaa kaikille”. Klik.

Tai:

”Komissio julkaisi akkuasetusluonnoksen, ympäristöministeriön viranhaltijalla viiltävä kuitti”. Jutusta käy ilmi, että viranhaltija oli tullut Brysselistä ja oli kopioimassa kuitteja matkalaskuun, kun hotellikuitti oli viiltänyt haavan etusormeen. Klik.

Lisää klikkiotsikoita JätePlussaan ja heti, vaatii nimimerkki Yksi kaikkien puolesta.