Hyppää sisältöön

Opinnäyte: Poistotekstiilien hyödyntämisen liiketoimintamahdollisuudet

Poistotekstiilit ovat käytöstä poistettuja tekstiilejä, jotka voivat olla esimerkiksi rikkinäisiä tai tarpeettomia vaatteita ja kodintekstiilejä. Vaikka niitä pidetään usein jätteenä, poistotekstiilit ovat arvokkaita resursseja, joita voidaan hyödyntää uusioraaka-aineena osana kiertotaloutta.

Poistotekstiilejä syntyy vuosittain merkittäviä määriä, vuonna 2021 luku oli 85,77 miljoonaa kiloa. Tekstiilien valmistamiseen on käytetty paljon raaka-aineita ja tekstiiliteollisuudella on merkittävät ympäristövaikutukset. Siksi on tärkeää, että sellaisenaan käyttökelvottomat tekstiilit voidaan uudelleenkäyttää esimerkiksi kierrätyksen avulla.

Tutkin opinnäytetyössäni ”Poistotekstiilien hyödyntäminen liiketoiminnassa Etelä-Karjalan alueella” miten Etelä-Karjalan alueella olevat toimijat voivat hyödyntää poistotekstiilejä toiminnassaan. Näitä toimijoita olivat yritykset, opistot, säätiöt, yhdistykset ja eläintoiminta.

Poistotekstiilien liiketoimintamahdollisuudet

Tutkimuksen kirjallisuuskatsauksessa havaittiin, että liiketoimintaa voidaan suunnata moniin erilaisiin vaihtoehtoihin, kuten kierrätykseen, resurssitehokkuuteen, uusiutuvuuteen sekä teknologiaan ja digitalisaatioon. Näistä erityisesti kierrätys ja kierrätystekstiilien tuotanto nousivat keskiöön monipuolisten mahdollisuuksiensa vuoksi.

Yksi esimerkki kierrätyksen potentiaalista on keskittyminen kierrätyskuitujen valmistukseen ja niiden hyödyntämiseen uusien tuotteiden raaka-aineina. Tällöin kierrätyskuiduista voidaan valmistaa esimerkiksi eristeitä, jotka korvaavat lasivillan, tai poistotekstiileistä valmistettua kuitukangasta, jota voidaan käyttää betonin valmistuksessa korvaamaan neitseellisiä raaka-aineita.

Poistotekstiilien käyttöä voidaan laajentaa myös asusteiden ja vaatteiden valmistukseen. Markkinoilla toimii jo yrityksiä, jotka hyödyntävät esimerkiksi yritysten vanhoja työvaatteita asusteiden tuotannossa. Lisäksi poistotekstiilit soveltuvat hyvin myös lastenvaatteiden valmistukseen, mikä tarjoaa uusia mahdollisuuksia kierrätetyn muodin kehittämiseen.

Myös autoteollisuus voi hyödyntää kierrätettyjä raaka-aineita liiketoimintamalleissaan. Tekstiilijätemateriaalista valmistettu biokomposiitti voi toimia esimerkiksi puskurien ja verhoilun materiaalina, mikä edistää kiertotaloutta ja vähentää riippuvuutta perinteisistä raaka-aineista.

Tutkimuksen keskeiset tulokset

Kyselytutkimuksessa selvisi, että Etelä-Karjalan alueella poistotekstiilejä hyödynnetään pääasiassa kangasmateriaalina, esimerkiksi rättipaalien myynnissä, tilkkutyökursseilla ja kädentaitopajoissa. Lisäksi kyselyn vastaajat toivat esille muita mahdollisuuksia poistotekstiilien hyödyntämiseen, kuten oman vaatetuotannon sivuvirtojen käyttämisen asusteiden tuotannossa sekä vaatteiden hyödyntämisen taiteessa tukikankaina.

Vastaajat näkivät poistotekstiilien käytössä monia etuja, kuten ympäristövastuullisuuden lisäämisen, liiketoiminnan kasvattamisen, kustannussäästöt, uusien asiakkaiden tavoittamisen ja uusien tuotteiden kehittämisen. Näiden mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää kuitenkin ratkaisujen löytämistä moniin haasteisiin.

Poistotekstiilien hyödyntämisen suurimmiksi haasteiksi tunnistettiin materiaalin laatu, hankinta ja saatavuus, osaamisen puute, lainsäädännön asettamat rajoitteet sekä tekniset vaatimukset. Näiden esteiden voittamiseksi toimijat tarvitsisivat muun muassa henkilöstön koulutusta, liiketoimintamallien kehittämistä, investointeja sekä tiivistä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa.

Poistotekstiilien hyödyntäminen liiketoiminnassa Etelä-Karjalan alueella (linkki opinnäytetyöhön)

Teksti: Sanni Aho
Kuvan kreditit: montiannoowong (iStock)

Liity Jätehuoltoyhdistyksen jäseneksi

Saat muun muassa edullisemman osallistumismaksun lokakuun Jätehuoltopäiville!

Lue lisää jäsenyydestä ja liity kiertotalouden osaajien yhteisöön!