Elektroniikkateollisuus on ollut yksi yhteiskunnan modernisoinnin mahdollistajista. Elektroniikkaa käytetään yhä laajemmin kuluttajatuotteissa sekä teollisuuden tehostamisessa, esimerkiksi robotiikan avulla. Kuluttajien vaatimukset ja laiteuudistukset ovat lyhentäneet niiden elinikää, mikä on johtanut sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) huomattavaan kasvuun. SER onkin yksi nopeimmin kasvavista jätevirroista.
Elektroniikkatuotteet sisältävät arvokkaita metalleja, joista vain osa saadaan nykykierrätysprosesseilla talteen. Hävikkejä syntyy kierrätysketjun eri vaiheissa, kuten keräyksessä, mekaanisessa käsittelyssä ja metallien talteenotossa. SER:n mekaanisessa käsittelyssä syntyvät rejektit hyödynnetään usein energiana niiden korkean orgaanisen pitoisuuden takia, mutta samalla menetetään arvokkaita metalleja, kuten kuparia ja kultaa, laitteiden monimutkaisuuden ja virheellisen erotuksen vuoksi. Riippuen syötteestä ja metallista, hävikit voivat vaihdella parista prosentista jopa kymmeniin prosentteihin.
Business Finlandin rahoittamassa MINEWEE-hankkeessa VTT tutki arvokkaiden metallien jakautumista kaasutusprosessissa. Kaasutus on termokemiallinen prosessi, jossa syötteen sisältämä hiili muutetaan synteesikaasuksi vähähappisessa ympäristössä ja korkeassa lämpötilassa. Koeajoissa käytettiin romuautojen ja SER:n käsittelyn rejektiä, matala-arvoista piirikorttimursketta ja romukännyköitä. Koeajot osoittivat, että kaasutuksella voidaan muuttaa syötteiden orgaaninen aines kaasuksi yli 95 %:n hiilikonversiolla.
Metallit konsentroituivat enimmäkseen pohjatuhkaan, esimerkiksi kulta rikastui kuparipartikkeleiden mukana pohjatuhkan karkeaan osaan. Pohjatuhkan hienojae sisältää myös merkittäviä määriä metalleja, ja niiden talteenottoprosesseja tulisi kehittää. Kaasutusprosessin ansiosta metallit, kuten kupari, säilyvät metallisina, mikä helpottaa niiden talteenottoa tuhkista.
Lisätietoa koeajoista ja tutkimuksesta löytyy tieteellisestä artikkelista (Journal of Environmental Management), jonka viimeistelyn Jätehuoltoyhdistyksen apuraha on mahdollistanut. Artikkeli on osa laajempaa väitöskirjatutkimusta Managing metal losses from the mechanical treatment of waste electrical and electronic equipment, joka on tällä hetkellä esitarkastusvaiheessa LUT-yliopistossa.
Kuva ja teksti: John Bachér
Kuvateksti: Näytemateriaalia.