Syksyn värit olivat parhaimmillaan, kun Jätehuoltoyhdistyksen järjestämät Jätehuoltopäivät 2019 jäivät taakse. Jätehuoltopäivistä jäi mieleeni positiivisuus ja iloisen jälleennäkemisen tunnelma.
Monipuolinen ohjelma ja keskustelut toivat esiin sen, kuinka näemme tulevaisuuden mahdollisuudet ja haasteet. Viime aikojen maailmanlaajuinen keskustelu ilmastonmuutoksesta ja kiertotaloudesta on asettanut jätehuollon ja materiaalikierron vahvempaan asemaan kuin koskaan ennen. Kiertotalouden kiihdyttäminen kaikilla toimialoilla on tarpeen, jotta saadaan aikaan tarvittavia muutoksia.
Vuoropuhelua on lisättävä ja vastuuta on otettava aivan uudella tavalla, jotta voimme saavuttaa Suomelle asetetut tavoitteet. Enää yksistään jätehuollon toimijoiden toimenpiteet eivät riitä. On mietittävä uusia innovaatioita muun muassa tuotantoon, energiaratkaisuihin, liikenteeseen, rakentamiseen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon. On tehtävä tehokasta yhteistyötä ja rikkoa rajoja enemmän kuin koskaan ennen.
Lajittelu on tehtävä kuluttajalle entistä helpommaksi ja viestintää tehostettava, jotta materiaali saadaan kiertoon. Ihmiset pitää saada ymmärtämään, että heidän osuutensa on äärimmäisen tärkeä. Sillä tavalla heidät motivoidaan mukaan toimintaan sekä kotona että työelämässä.
Haasteena on nopeasti muuttuva lainsäädäntö. Lainsäädännön epävarmuus vaikuttaa investointipäätöksiin. Markkinatalous on hyvä draiveri kehittymiseen ja tehokkuuteen, mutta hidastaako lainsäädäntö tätä tällä hetkellä? Tehokas kiertotalous vaatii investointeja ja rohkeaa kiertotalousjohtajuutta yrityksiin, kuntasektorille ja lainsäädäntöön.
Kiertotalouden eteenpäin vieminen vaatii muutosta kaikilla elämänaloilla ja kaikkialla niin kaupungissa kuin maaseudulla. Alueellinen erilaisuus on huomioitava siten, että kokonaisuus toimii ja tukee kestävää kehitystä.
Me jokainen vaikutamme tulevaisuuteen yksilönä ja alan ammattilaisena. Jätehuoltopäivien paneelikeskustelun perusviesti oli, että yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteiden suuri loikka on tehty. Nyt on tehtävä ratkaisuja, jotka vievät eteenpäin yhdessä eri toimijoiden kesken. Eli suurta loikkaa ei enää oikeastaan tule, vaan monta pientä. Niiden myötä Suomen kiertotalous viedään kestävällä tavalla eteenpäin.
Opiskelija Iina Koskinen päätti Jätehuoltopäivät puheenvuoroon, jossa hän haastoi meidät, kiertotalousasiantuntijat, tekemään ympärillä olevista läheisistämme kiertotalousasiantuntijoita. Otetaan tämäkin haaste vastaan!
Syysterveisin
Satu Estakari
Jätehuoltoyhdistyksen hallituksen jäsen