Professori Risto Soukka LUT-yliopistosta vastaa
Teksti: Katariina Krabbe
Kädenjälki viittaa ympäristöhyötyihin, joita organisaatiot voivat aikaansaada ja viestiä tarjoamalla tuotteita tai palveluita, jotka pienentävät muiden toimijoiden jalanjälkeä. Hiilikädenjälki tarkoittaa muiden toimijoiden hiilijalanjäljen pienentämistä.
Tuotteella on siis hiilikädenjälki, jos tuotteen asiakas voi sen avulla pienentää oman tuotteensa hiilijalanjälkeä. Hiilikädenjälki mitataan vertaamalla asiakkaan sovelluksessa laskettua tarjotun tuotteen hillijalanjälkeä asiakkaan baseline-ratkaisuun.
Hiilikädenjälki-termiä käytetään tuotteen positiivisten ilmastovaikutusten tunnistamiseen eri asiakkaiden käytössä. Tästä on hyötyä muun muassa tuotekehityksessä ja kaupankäyntitilanteessa.
Myös asiakas voi vertailla vastaanottamiensa tarjousten kädenjälkeä. Hiilikädenjälki voi täten auttaa yritystä tai muuta organisaatiota tekemään valintoja, jotka auttavat ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.
Kaiken kaikkiaan hiilikädenjäljellä saadaan todellinen ilmastovaikutus nykyistä paremmin näkyviin päätöksentekotilanteessa. Kädenjäljessä ilmastovaikutus lasketaan useimmiten todellisessa toimintaympäristössä myös tuotteen käytön ja elinkaaren lopun osalta. Tällöin esimerkiksi käytössä olevien kierrätysmahdollisuuksien merkitys saadaan totuudenmukaisella tavalla esille.
Tarve metodologian kehittämiselle hiilikädenjäljen laskemista varten syntyi, koska yritykset alkoivat viestiä ympäristöraporteissaan omilla tuotteillaan saavutetusta kädenjäljestä, mutta yhdenmukainen laskentamenetelmä puuttui.
Lisäksi ainakin kemianteollisuudessa oli tunnistettu tarve sellaisen menetelmän kehittämiselle, jolla voitaisiin saada esille ne positiiviset ilmastovaikutukset, joita tuotteet asiakkaan käytössä tuovat mukanaan.
Kädenjälkeen liittyvää tutkimustyötä on tehty Harvardin yliopistossa ja Wuppertal-instituutissa, mutta heidän kehittämänsä menetelmän käyttötarkoitus on poikennut osittain meidän kehittämästämme. Se on lisäksi kattanut sustainabilityn laajemmin kuin pelkästään yhden ympäristövaikutuksen.