Joko sinä osaat? Loppuun käytettyjen vaatteiden ja kodintekstiilien lajittelu on ollut mahdollista jo noin kolmelle miljoonalle suomalaiselle. Kun jätelain erilliskeräysvelvoite poistotekstiilille astuu voimaan vuonna 2023, tekstiilipussukalle löytyy usein jo helppo osoite omien asiointireittien varrelta.
Kunnat ja niiden omistamat jätelaitokset vastaavat kotien poistotekstiilin keräyksestä ja käsittelystä. Keräysverkosto laajennetaan valtakunnalliseksi vaiheittain yhdessä kumppanien kanssa.
Pelkkä keräys ei vielä ole kierrätystä. Kun Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) vuonna 2015 aloitti poistotekstiilin keräyksen alueellaan, tunnistimme, että kierrätysratkaisua ei löydy kotimaasta.
Itse asiassa koko Euroopassa kuluttajapoistotekstiilien materiaalikierrätys oli vähäistä. Käynnistimme laajan yhteistyön ratkaisujen rakentamiseksi.
Asukkailla on intoa lajitella ja yrityksillä halua löytää kierrätysraaka-aineita tuotantoonsa. Kierrätyskuidun mekaaninen jalostusvaihe on ollut puuttuva palanen tekstiilien kiertotalouden arvoketjussa.
LSJH:n tavoitteena on tarjota vastuullinen, kotimainen käsittelyratkaisu koko Suomen kotitalouksien poistotekstiilille. Pilottivaiheen käsittelylinjaston koeajot ovat nyt käynnissä, ja laitoksen avajaisia juhlitaan 2. marraskuuta 2021!
Laadukkaan kierrätyksen kehittämiseen tarvitaan mukaan koko arvoketju. Ketjun tärkein, ensimmäinen lenkki on asukas. Nyt siis poistotekstiilin lajitteluohjeita opiskelemaan, hep!
Lue lisää poistotekstiilin jalostuslaitoksesta LSJH:n sivuilta.